Întrebări frecvente

Hârtia din piatră a apărut după 1990 în Taiwan, fiind utilizată în special pentru ambalarea alimentelor. Având în compoziție materii prime reciclate și un proces de fabricare prietenos mediului înconjurător a făcut ca interesul pentru hârtia din piatră să crească, iar în scurt timp, aceasta a început să înlocuiască hârtia tradițională în tot mai multe domenii. În prezent, este utilizată în industria alimentară, de papetărie, publicitate, pentru împachetare etc.

80% piatră și 20% PET reciclate
Piatra obținută în urma extracțiilor miniere sau în urma siturile dezafectate este sfărâmată și transformată într-o pulbere pentru a obține Carbonatul de Calciu (CaCO2).
Reciclarea PET-urilor duce la obținerea unei rășini denumită Polietilenă de înaltă densitate (HDPE) ce are ca rol alipirea granulelor de piatră.
Amestecarea acestor două substanțe într-un cuptor termic duce la obținerea hârtiei din piatră.
Explicații video:
https://www.youtube.com/watch?v=QzidPmy-tk8

Pentru a realiza 1 tonă de hârtie tradițională sunt defrișați 18-20 de arbori (în funcție de dimensiunea fiecăruia). Acești arbori sunt apoi supuși unor procese chimice pentru a se extrage celuloza. Celuloza obținută este mai apoi curățată în peste 2200 de litri de apă obținându-se astfel hârtia pe care o cunoaștem cu toții.

Acei 2200 de litri de apă devin apă reziduală de la prima utilizare și nu mai sunt refolosiți în procesele următoare.
Noi susținem faptul că arborii pot fi replantați cu un minim de efort dar totuși cu apa cum rămâne?!

Pentru fiecare tonă de hârtie risipim peste 2200 litri de apă în contextul în care încă există zone și populații care nu au acces la apă potabilă.

Vreau să stabilim mai întâi cât de ecologică este hârtia reciclată și cum se realizează ea.
Să presupunem că trăim într-o societate în care deșeurile sunt atent selecționate de fiecare dintre noi. Astfel, am elimina efortul logistic și consumul de carburanți pentru a sorta hârtia.

Această hârtie trebuie mărunțită și curățată de impurități cum altfel decât prin adăugarea unor cantități semnificative de apă și a unor substanțe chimice. Amestecului obținut i se adaugă pulpă de hârtie proaspătă, pulpă despre care discutam puțin mai sus că are nevoie de peste 2200 de litri de apă și 18-20 de arbori pentru a fi realizată.

În urma uscării amestecului dintre pulpa provenită din deșeuri și pulpa proaspătă se obține hârtia reciclată.
În concluzie, producția hârtiei reciclate presupune un consum mai mare de resurse decât însăși hârtia tradițională.

De la cer la pământ.
1. Culoarea hârtiei din piatră este de un alb imaculat, pe când hârtia reciclată are o nuanță de gri murdar.
2. Textura hârtiei din piatră este fină și plăcută la atingere. Ai senzația că atingi un material textil delicat, nicidecum o hârtie cu imperfecțiuni.
3. Hârtia din piatră este singura hârtie rezistentă la apă și rupere, astfel că și din acest punct de vedere diferențele sunt evidente.

Pe scurt: varianta îmbunătățită a hârtiei tradiționale
De la primul contact vei simți că această hârtie este mai moale, mai catifelată. Foile de un alb imaculat contribuie cu succes la o experiență de scris nemaipomenită.
Imaginează-ți o hârtie care să nu se deformeze atunci când se udă. Notițele tale rămân imaculate iar agenda ta nu este compromisă. Doar ștergi lichidul și poți scrie în continuare.
Totuși vei avea de furcă atunci când vei încerca să o rupi. Compoziția hârtiei îi oferă o mai mare rezistență la rupere dar și puțină elasticitate

  • moale și catefilată la atingere
  • rezistentă la apă
  • rezistentă la rupere
  • este realizată folosind doar materiale reciclate
  • este realizată fără a se utiliza apa

Poți scrie cu aceleași instrumente de scris ca și pe cea tradițională.
Datorită faptului că hârtia din piatră nu absoarbe lichidele, timpul de așteptare pentru uscare poate fi mai mare în cazul utilizării pixurilor pe bază de gel. În aceeași situație sunt și anumite tipuri de carioci sau stilouri cu cerneală.

În contact cu lichide, garantăm rezistența hârtiei; totuși notițele pot suferi modificări datorită instrumentului de scris utilizat. În urma testelor noastre, notițele realizate folosind instrumente de scris precum pixuri pe bază de pastă sau creioane nu suferă modificări chiar și în contact cu lichide.

Se pot utiliza aceleași instrumente de scris însă nu toate vor rezista la contactul cu lichide.

Produsele Rockha au un farmec aparte și transmit o declarație de apartenență despre cei ce le utilizează.
Acesta este motivul pentru care produsele noastre păstrează și vor păstra un singur aspect iar personalizarea individuală a acestora nu va fi acceptată.

Oferim soluții companiilor care vor să evadeze din tiparul cadourilor clasice și să ofere atât colegilor cât și partenerilor un cadou care să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Dacă standardele ridicate sunt cele care vă ghidează activitatea vă invităm să citiți mai multe detalii în pagina dedicată clienților corporate.

Pentru FIECARE comandă peste 99 RON (inclusiv) depusă pe acest website, echipa Rockha va planta un copac în una din zonele afectate de defrișări ale României.
Când spunem că îi plantăm, vorbim la propriu, nu la figurat. Vezi mai multe detalii aici.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a afla când vom organiza acțiunile de plantare și poți veni alături de noi la plantare.

În anul 2020 ne-am propus să organizăm mai multe evenimente pentru a prezenta și testa produsele din piatră Rockha. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram unde printre altele, vom da sfoară-n țară cu orașele în care ne vom întâlni la aceste prezentări.

Obiectivul nostru este de a livra o experiență. Lăsăm imaginația liberă și punem accent pe fiecare detaliu în parte. Modelele și configurațiile Rockha sunt realizate în cantități limitate sub 100 de unități, astfel că nimeni nu ne poate eclipsa.

Prima Rockha se despachetează cu sufletul la gură, în timp ce următoarele păstrează un echilibru între a te lăsa fără cuvinte și nerăbdare. Emoțiile sunt prezente de fiecare dată fiindcă în spatele numelui stau o mână de oameni nu mașinării.

Rockha este un stil de viață pentru cei ce rezonează cu noi iar pentru ceilalți un produs de lux.