Hârtia tradițională vs. hârtia din piatră

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Înainte să începem această comparație vreau să îți imaginezi o întrecere între un iepure și un melc.
În cazul de față, iepurele este reprezentat de hârtia tradițională și are un avans tehnologic de aproape 2.000 de ani.
În cealaltă parte, melcul reprezentat de hârtia din piatră, este o descoperire a prezentului ce s-a bucurat de mai puțin timp pentru dezvoltare și promovare dar al cărui avantaje pot face diferența.

Procesul de realizare:

Vom analiza procesul de realizare pentru 1 tonă din aceste două tipuri de hârtie:
+ Hârtia din piatră are în componență 80% piatră și 20% PET reciclat.
Hârtia tradițională se obține din lemnul provenit de la 20-22 arbori și de peste 2.200 L de apă.
Din lemn este extrasă celuloza, care mai apoi este spălată în mai multe rânduri pentru a se curăța de impurități și pentru a ajunge la albul hârtiei cu care suntem obișnuiți.
După prima utilizare, toți cei 2.200 L de apă devin reziduali.

Rezistența la lichide:

+ Lichidele nu afectează structura sau calitatea hârtiei din piatră, asta în timp ce orice picătură de apă ajunsă pe o coală de hârtie tradițională duce la deformarea și încrețirea acesteia.
Acest avantaj este unul estetic, hârtia din piatră păstrându-se imaculată chiar dacă ne plouă în geantă sau câțiva stropi de cafea s-au prelins de pe ceașca noastră.

Rezistența la rupere:

+ Ruperea hârtiei din piatră presupune aplicarea unui efort mai ridicat comparativ cu hârtia tradițională. Aceea componentă elastică de 20% provenită din reciclarea PET-urilor, oferă hârtiei din piatră o rezistență mai însemnată la rupere și capacitatea de a fi considerabil mai elastică. 
În funcție de situația în care te afli, această caracteristică poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Notițele tale sunt mai rezistente dar nu îți va fi la fel de ușor dacă vrei să le distrugi rapid.

Culoare și textură:

+ Hârtia din piatră este de un alb imaculat iar toți cei care o încearcă rămân impresionați de textura acesteia.
+ Este catifelată la atingere și moale în timpul scrierii, fiind contrar așteptărilor celor mai mulți dintre noi atunci când auzim că e realizată din piatră.

Imprimare:

La acest capitol iepurele (hârtia tradițională) își arată cei 2.000 de ani de cercetare și dezvoltare.
Tipărirea hârtiei din piatră presupune utilizarea altor echipamente de imprimare decât cele convenționale. Imprimante de birou sau profesionale, ink-jet sau laser, pot tipări cu ușurință hârtie tradițională, în cantități mari sau mici.
Faptul că hârtia din piatră nu absoarbe lichide, face imposibilă imprimarea folosind echipamentele de birou mai sus menționate.
Imprimarea hârtiei din piatră se realizează folosind o metodă clasică, cu matriță, care suprimă opțiunea de tipărire în cantități mici, acest fapt având un impact direct și asupra prețului.
Asemenea legendei, prevestim că melcul (hârtia din piatră) se va bucura din plin de evoluția tehnologică din ultimele decenii și se vor dezvolta soluții care să facă posibilă imprimarea în cantități mici și la costuri reduse, iar melcul va reuși să câștige cursa.

Unicitate:

Fără doar și poate, la ora actuală termenul “hârtie din piatră” pare din domeniul abstractului.
O parte din cei ce încearcă hârtia din piatră rămân atât de impresionați de unicitatea și caracteristicile acesteia încât așteaptă ocazii speciale pentru a o utiliza.
În această căutare a informațiilor ideale, continuăm să utilizăm zeci, poate chiar sute de kilograme de hârtie tradițională, pierzând astfel din vedere principalul avantaj și anume faptul că utilizarea hârtiei din piatră ne protejează pe noi dar și natura.

Concluzia?

Hârtia din piatră este ca și cea tradițională doar că mai bună.

Vrem să știm și concluzia ta, așa că te așteptăm mai jos în comentarii.

O zi tare ca piatra!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din Catalogul Rockha